wtorek, 5 listopada 2013

Jajecznica, 1783 rok

Jajecznica, 1783 rok:

"Jajecznica inaczej. Na przystawkę
Ile chcesz, weź jajec, włóż w rondel, osól, ubij dobrze jaja, rozpuść masła w tyglu, wlej jaja, usmaż jajecznicę, przyrumień pięknie od spodu, przewróć na półmisek, na którym masz dać; niektórzy lubiący pietruszkę i cebulę siekaną drobno kładą. Jeżeli chcesz zrobić przedniejszą jajecznicę, jako to: jajecznicę na słoninie, z nerkami cielęcemi, z szparagami, z truflami, z grzybkami, smarżami, pieczarkami i innemi zaprawami, trzeba wprzód ugotować zaprawę jak się należy, zastudziwszy, usiekaj, ażeby się lepiej zmieszała z jajami, ubij razem i zrób jajecznicę w tyglu jak inne, posól według potrzeby."

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz