wtorek, 5 listopada 2013

Zając w czarnym sosie

Czarny zająć sprzed stu lat:
"Zając w czarnym sosie

Udziec i skoki zająca pokrajać, posolić i obsmażyć na patelni na maśle, dodając trochę jarzynek i cebuli. Gdy się jarzynki zarumieniły, złożyć zająca do rondelka, a na nich zasmażyć mąki, zalać rosołem lub wodą, dodać czerwonego wina i jałowcu parę ziarnek, dobrze zagotwać przez pasówkę przekręcić do zająca i przykryć. Naciąć marchwi i kalarepy lub selery w gruby czosnek, ugotować do połowy na wodzie, wrzucić do zająca, dodawszy także wędzonki w kostki ukrajanej i razem dusić. Osobno usmażyć cebulki; gdy już zając miękki, poukładać wraz z jarzynami na półmisek lub w rondelku, polać sosem i porzucić smażoną cebulką. Osobno podać perłową kaszę w rondelku."
 
źródło: na podstawie staropolskich książek kucharskich

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz